زحل نیوز،کیوان کاظمینی بروجردی- در مقطع دبيرستان هم شهريه مدارس معمولي در حدود 4 تا 9 ميليون تومان است و برای ثبتنام در دبیرستانهای غیرانتفاعی با امکانات ویژه با رقمهای حیرتانگیز 12 تا 15 میلیون تومان روبرو خواهید شد.
زحل نیوز به نقل از پارسینه، بزرگترین دغدغه خانوادهها تحصیل فرزندان است. دغدغهای که هر ساله با فرارسیدن ماه تابستان و شروع ثبتنامها شدت بیشتری به خود میگیرد و رنگ و روی جدیتری پیدا میکند.
یکی از دغدغههای خانوادهها را میتوان پیدا کردن یک مدرسه مناسب برای ثبتنام فرزندانشان دانست. موضوعی که البته در شهرهای بزرگ بیشتر به چشم میخورد و برخی از خانوادهها به دلیل تمکن مالی اولین گرینهای که به ذهنشان خطور میکند ثبتنام در مدارس غیردولتی است.
شاید زمانی که اولین مدارس غیرانتفاعی در کشور شروع به غعالیت کردند، کسی تصور نمیکرد به دنبال این مدارس، مدارس دولتی نیز از حالت رایگان خارج شوند و شهریههایی برای خود تعیین نمایند.
بله این موضوع یعنی داستان تکراری دریافت پول توسط مدارس دولتی در سالهای اخیر، دومین دغدغه خانوادههایی که زندگی معمولی داشته و از پس شهریههای سنگین مدارس غیرانتفاعی برنمیآیند. اگرچه مسئولان آموزش و پرورش هر ساله از ممنوعیت دریافت پول توسط مدارس دولتی خبر میدهند، اما زخم کهنه دریافت پول اجباری توسط مدارس دولتی هر سال سرباز میکند.
پولهایی که البته نه به عنوان شهریه بلکه به عناوین مختلف جمعآوری کمکهای مردمی، کلاسهای فوق برنامه، فعالیتهای کمک آموزشی، اردوهای تفریحی آموزشی و غیره در ابتدای سال تحصیلی و یا به مرور در طول دوران تحصیل از والدین درخواست میشود.
نگاهی به آمار دانشآموزان در سال تحصیلی 92-93 نشان میدهد، سال قبل 12 میلیون و 300 هزار دانشآموزان در مقاطع تحصیلی ابتدایی و متوسطه در 105 هزار مدرسه و بیش از 750 منطقه آموزشی، تحصیل میکردند که از این تعداد شش میلیون و 850 هزار نفر در مقطع ابتدایی، دو میلیون و 212 هزار نفر در مقطع متوسطه اول و سه میلیون و 270 هزار نفر در مقطع متوسطه دوم حضور داشتند. علاوه بر این، 8.5 درصد از دانشآموزان در مدارس غیردولتی و بقیه در مدارس دولتی تحصیل میکردند، یعنی 11 میلیون و 237 هزار نفر از دانشآموزان در مدارس دولتی و یک میلیون نفر نیز در مدارس غیردولتی تحصیل کردند.
طبیعتا ثبت نام و تحصیل بخش عظیمی از دانشآموزان کشور در مدارس دولتی، این انتظار را برای خانوادهها ایجاد میکند تا بر اساس قانون موجود درباره تحصیل رایگان، دانشآموزان بدون پرداخت هزینه در مدارس دولتی تحصیل کنند.
در اصل سیام قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران آمده است:
دولت موظف است وسايل آموزش و پرورش رايگان را براي همه ملت تا پايان دوره متوسطه فراهم سازد و وسايل تحصيلات عالي را تا سر حد خودكفائي كشور بهطور رايگان گسترش دهد.
غلامرضا عبدالوند، عضو پیشین کمیسیون آموزش و پرورش مجلس شورای اسلامی با انتقاد از وضعیت سیستم آموزشی کشور در سالهای اخیر گفت: طبق اصل 30 قانون اساسی، دولت موظف است که برای همه ایرانیان از آغاز دوره دبستان تا پایان دوره دبیرستان امکان تحصیل رایگان را فراهم کند، اما هنوز هم میبینیم که دست مدارس دولتی بهسوی اولیای دانشآموزان دراز است و توقع کمکهای مردمی به مدارس به حدی رسیده که والدین را از جلسات اولیا و مربیان فراری میدهد.
هر چند دریافت کمکهای مردمی تحت عنوان مشارکتهای مردمی در قوانین آموزش و پرورش آمده است، اما این قانون در برخی مدارس به صورت سلیقهای و بیش از حد قابل قبول اخذ میشود.
البته تخلفات تنها به مدارس دولتی مختص نمیشود. مدارس غیرانتفاعی یا غیردولتی نیز با شروع ثبتنامها در فصل تابستان بدون توجه به قانونی یکسان شهریههای گوناگون و نجومی دریافت میکنند که به نظر میرسد پیرو هیچ قانون خاصی نیستند.
همین افزایش شهریهها در مدارس غیرانتفاعی نیز باعث شد که هر ساله از تعداد دانشآموزان این مدارس کاسته شود.
به گفته رئيس سازمان مدارس غيردولتي، توسعه و مشارکتهاي مردمي وزارت آموزش و پرورش، تعداد دانشآموزان مدارس غيرانتفاعي در سال 92 حدود يک ميليون و 600 هزار نفر و تعداد دانشآموزان کل کشور سال گذشته در حدود 12 ميليون نفر اعلام شده و با اين حساب تنها حدود 13 درصد دانش آموزان در مدارس غير انتفاعي تحصيل ميکردند در حالی که در سال 91 تعداد دانشآموزاني که در مدارس غيرانتفاعي تحصيل کردهاند، بيش از این تعداد بود. بر اساس این آمار، تعداد دانشآموزان ابتدايي که در سال تحصيلي 92 ثبتنام کردند، 543 هزار و 884 نفر بود که اين تعداد در سال 91، 540 هزار و 832 دانشآموز بود که رشد 60 صدم درصدي را در تعداد دانشآموزان اين مقطع نشان ميدهد.
اين رقم در دبيرستان براي سال تحصيلي 92 حدود 290 هزار دانشآموز بود در حالی که دانشآموزان دبيرستاني در سال 91 حدود 313 هزار نفر بود و این آمار حکایت از افت قابل توجه ثبتنام دانشآموزان دبیرستانی در مدارس غیرانتفاعی دارد.
کارشناسان آموزشي دليل اين امر را بالا بودن شهريههاي اين مقطع و رونق معلمان خصوصي و کلاسهاي کنکور ميدانند. از طرف ديگر تعداد دانش آموزان غيرانتفاعي مقطع دبستان رشد اندکي را شاهد بوده که کارشناسان آموزشي تک فرزند بودن اکثر دانشآموزان نسل جديد و تلاش پدران و مادران براي فراهم آوردن امکانات بهتر آموزشي را دلیل اصلی این آمار ارزیابی میکنند.
سال 92 در مقطع ابتدايي شهريههاي مدارس معمولي غيرانتفاعي در حدود 2 تا 5 ميليون تومان و بسته به منطقه جغرافيايي و امکانات متغير بوده است.
در سطح شهر اما مدارس ابتدايي غيرانتفاعي وجود دارند که از همان اول ابتدايي آموزش زبانهاي انگليسي، فرانسه و عربي را در دستور کار خود قرار ميدهند و به دانشآموزان يک ساز موسيقي هم ياد ميدهند. شهريه اين مدارس در مقطع ابتدايي گاها تا 7 ميليون تومان هم ميرسد. در مقطع راهنمايي شهريه مدارس غيرانتفاعي معمولي در حدود 3 تا 7 ميليون تومان متغير است و شهريه مدارس خاص 10 ميليون تومان گزارش شده است.
در مقطع دبيرستان هم شهريه مدارس معمولي در حدود 4 تا 9 ميليون تومان است و برای ثبتنام در دبیرستانهای غیرانتفاعی با امکانات ویژه با رقمهای حیرتانگیز 12 تا 15 میلیون تومان روبرو خواهید شد.
به هر حال با توجه به سخت شدن شرایط اقتصادی و افت قابل توجه قدرت خرید مردم به سادگی نمیتوان از موضوع تخلفات آشکار در مدارس دولتی و غیردولتی گذشت. موضوعی که هر ساله قبل از شروع سال تحصيلي و آغاز ثبت نام در مدارس، سبب ایجاد دلهره و اضطراب در درصد زیادی از والدین و دانشآموزان میشود.