ایران سرانجام با بازدید گزارشگران حقوق بشر موافقت کرد

زحل نیوز، کیوان کاظمینی بروجردی- ۱۲ سال پس از حضور آخرین گزارشگر سازمان ملل در ایران، معاون قوه قضائیه اعلام کرد با سفر دو گزارشگر ویژه امور حقوق بشر به کشور موافقت شده است. قرار است این بازدیدها سال آینده میلادی انجام شود.


معاون فرهنگی قوه قضائیه می‌گوید ایران با سفر گزارشگران ویژه سازمان ملل به این کشور موافقت کرده و در جریان برگزاری اجلاس حقوق بشر در ژنو آمادگی خود برای این کار را به اطلاع مقام‌های این سازمان رسانده است.
هادی صادقی بیستم آبان ماه گفت: در دیدار با رئیس جدید شورای حقوق بشر، ایران آمادگی خود را برای پذیرش گزارشگران منصف اعلام کرد و قرار شد در دو مورد تخصصی گزارشگران تخصصی در سال میلادی آینده وارد کشور شوند.
صادقی در گفت‌وگوی مشترکی با دو خبرگزاری وابسته به سپاه، تسنیم و فارس، احمد شهید گزارشگر ویژه کنونی سازمان ملل را غیرمنصف خوانده و او را متهم کرده که در رفتار و گفتارش "نسبت به جمهوری اسلامی ایران بی‌طرف نیست".

ناخشنودی از گزارش‌های انتقادی
شورای حقوق بشر سازمان ملل، تابستان ۲۰۱۱ احمد شهید، وزیر خارجه پیشین مالدیو را به عنوان گزارشگر ویژه در امور ایران معرفی کرد و از او خواست با سفر به این کشور به بررسی وضعیت حقوق بشر، زندانیان سیاسی و دیگر زندانیان بپردازد.
جمهوری اسلامی از همان زمان با انتخاب شهید به این سمت مخالفت کرد و به‌رغم درخواست‌های مکرر تاکنون به او اجازه سفر به ایران را نداده است.
مرضیه افخم، سخنگوی وزارت خارجه، انتخاب احمد شهید به عنوان گزارشگر ویژه در امور ایران را "سیاسی و جهت‌دار" خواند و اعلام کرد که جمهوری اسلامی انتصاب او را به رسمیت نمی‌شناسد.
نماینده ویژه سازمان ملل در امور ایران به دلیل عدم امکان سفر به تهران گزارش‌های خود را بیشتر بر اساس خبرهای منتشر شده در رسانه‌های داخلی و خارجی، گفت‌وگو با پناهندگان و فعالان حقوق بشر در خارج، و گفت‌وگو با برخی زندانیان سیاسی آزاد شده تنظیم می‌کند.
احمد شهید در تازه‌ترین گزارشی که ماه گذشته منتشر شد از افزایش چشمگیر شمار اعدام‌ها و محدودیت‌های ایجاد شده در راه اطلاع‌رسانی آزاد در ایران به شدت انتقاد کرده است.

۲۹۰ توصیه حقوق بشری به ایران
معاون فرهنگی قوه قضائیه می‌گوید در اجلاس حقوق بشر در ژنو در مجموع حدود ۲۹۰ توصیه به ایران ارائه شده که حدود ۱۰۰ مورد آن درباره لغو مجازات اعدام بوده است.
صادقی در ادامه افزود، تعداد زیادی از توصیه‌ها نیز درباره "آزاد کردن همجنس‌گرایی بود که طبیعتا نمی‌توانیم این کارها را انجام دهیم".
احمد شهید در گزارش ماه گذشته خود به محدودیت‌های اعمال شده مرتبط با مسایل دینی پرداخته و خاطر نشان می‌کند طی یک سال دست کم ۳۰۰ نفر، از جمله ۱۲۰ بهایی٬ ۴۹ مسیحی و تعدادی از دراویش به علت اعتقادات مذهبی‌شان زندانی شده‌اند.
محمد جواد لاریجانی دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه ایران در اجلاس ژنو احمد شهید را از جمله به "پرونده‌سازی" و "دفاع از تروریسم"متهم کرد و گفت جمهوری اسلامی به همین دلیل از پذیرش او به عنوان گزارشگر ویژه خودداری می‌کند.
لاریجانی یکی دیگر از مشکلات جمهوری اسلامی با احمد شهید را "توهین به اسلام" توصیف کرد و اظهارات او درباره حقوق همجنس‌گرایان و نقد قصاص را دلیلی بر این ادعای خود دانست.

مشکل ایران با همه گزارشگران
وزیر خارجه پیشین مالدیو چهارمین گزارشگر ویژه‌ی سازمان ملل برای بررسی وضعیت حقوق بشر در جمهوری اسلامی محسوب می‌شود. برخلاف ادعای مقام‌های ایرانی، این کشور با سه گزارشگر قبلی نیز چالش‌های زیادی داشته و مشکل فقط به شخص احمد شهید مربوط نمی‌شود.
اولین گزارشگر ویژه حقوق بشر ایران آندریاس آگوییلار بود که ۱۹۸۶ پس از دو سال فعالیت به علت مشکلاتی که جمهوری اسلامی بر سر راه انجام ماموریت برایش فراهم می‌کرد استعفا داد.
رینالدو گالیندوپل، جانشین آگوییلار، نیز ۱۹۹۵ به علت عدم همکاری جمهوری اسلامی و درخواست دولت وقت برای تغییر او استعفا کرد و جای خود را به موریس دنبی کاپیتورن داد.
ماموریت کاپیتورن در سال ۲۰۰۲ خاتمه یافت و پس از آن حدود یک دهه سازمان ملل گزارشگر ویژه‌ای برای بررسی وضعیت حقوق بشر در ایران معرفی نکرد.
شورای حقوق‌بشر سازمان ملل متحد هشتم فروردین ماه امسال با ۲۱ رای موافق، ۱۶ رای ممتنع و ۹ رأی مخالف به قطعنامه‌ای رای داد که بر پایه‌ی آن ماموریت احمد شهید تا ماه مارس سال ۲۰۱۵ میلادی تمدید شد.

ظاهرا مقام‌های جمهوری اسلامی موافقت با سفر گزارشگر ویژه سازمان ملل به ایران را به خاتمه دوره ماموریت شهید موکول کرده‌اند.
Previous
Next Post »